lauantai 3. huhtikuuta 2021

Rauhan juhlavuoden aloitus etäkoulussa

Uudenkaupungin rauha 1721, kaivertaja Peter Schenk. Museovirasto, historian kuvakokoelma.

Tiedätkö mitä tapahtui 30.elokuuta 1721? 

Tuona päivänä solmittiin Suuren Pohjan sodan päättävä rauhansopimus Ruotsin ja Venäjän välillä. Sota oli alkanut jo 21 vuotta aiemmin ja sen aikana Venäjä oli miehittänyt Ruotsille kuuluneen Suomen alueen. Tästä miehityksestä käytettiin myöhemmin nimitystä isoviha. Tämän rauhan solmimisesta tulee tämän vuoden elokuussa kuluneeksi 300 vuotta. Meidän kaupungillemme tämä rauha on erityisen merkittävä, sillä se on aikanaan solmittu Uudenkaupungin torilla sijainneessa kongressitalossa. Rauhansopimus tunnetaankin siis Uudenkaupungin rauhana.

Uudenkaupungin rauhan juhlavuosi näkyy koko kaupungissa, myös koulujen arjessa. Vaikka eri kouluja yhdistävät toimet painottuvat toukokuulle ja elokuulle, on jokaisessa uusikaupunkilaisessa koulussa aloitettu aiheen käsittely jo maaliskuussa. Tuolloin Uudenkaupungin kaupungin YouTube-kanavalla julkaistiin Nukketeatteri Piironginlaatikon esitys, joka esittelee Uudenkaupungin rauhan historiaa.


Kalannin koulun yläkoululaiset ovat nyt etäkoulun aikana tutustuneet historian ja yhteiskuntaopin tunneilla lyhyesti Uudenkaupungin rauhan historiaan. Ensimmäisenä tehtävänä kaikilla oli katsoa jo aiemmin mainittu nukketeatteriesitys ja tehdä tähän liittyen lyhyt sisältötehtävä. 

Toisena tehtävänä jokainen oppilas tutustui tarkemmin Suuren Pohjan sodan, isovihan ja Uudenkaupungin rauhan historiaan seppo.io-alustalle tekemäni pelin avulla. Pelissä oli yhteensä kolme erillistä tasoa: Suuri Pohjan sota, Isoviha ja Uudenkaupungin rauha ja tasolta toiselle pääsi siirtymään tekemällä aiheisiin liittyviä tehtäviä ja keräämällä näistä tarpeeksi pisteitä. 



Ensimmäisellä tasolla on neljä tehtävää Suureen Pohjan sotaan liittyen.

Yhtessä tehtävässä yhdistellään maita ja hallitsijoita. Meniköhän vastaus oikein?

Teksteistä poimitaan vastauksiksi esimerkiksi erilaisia paikannimiä ja vuosilukuja.

Kun pisteitä on riittävästi, ovi seuraavalle tasolle aukeaa.

Jokainen tehtävä käsittelee aihetta eri näkökulmasta.


Lähes kaikki oppilaat pääsivät viimeiselle tasolle asti ja monta täysien pisteiden suoritustakin onnistuttiin tekemään! Tästä onkin hyvä jatkaa aiheen käsittelyä muissa oppiaineissa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.